MagyarEnglish
green_pool

A FÜRDŐ- ÉS USZODAVIZEK ELSZÍNEZŐDÉSE

(fémek a vízben; algák a vízben; a víz zavarosodása)

A medencékben tárolt fürdő- és uszodavizeknél gyakran keletkeznek különféle színárnyalatok. Ezek nagyrészt függetlenek attól, hogy a vizet vegyszerekkel kezelik-e vagy sem.

Hangsúlyozni kell, hogy a víz elszíneződése nem káros az egészségre, csak kellemetlen pszichikai hatással van a fürdőzőkre.

Az elszíneződés okozóit rendszerint a színárnyalatok szerint lehet megkülönböztetni:

 

1. Barna, zöld, esetleg zöldesbarna, fekete színárnyalatok – fémek a vízben.

Az elszíneződés okozói a vízben található fémek, elsősorban a vas és a mangán, vagy a réz. Ezek a fémes részecskék a vízkezelő vegyszerek oxidáló hatására oxidokká és fémhidrátokká változnak.
A színárnyalatokat a víz zavarosodása is követheti. A jelenség rendszerint a víznek klóros vegyszerekkel ( BAYROL CHLORILONG, CHLORIKLAR, CHLORIFIX, MULTIBLOC, MINILONG, CHLORILIQUID ) vagy aktív-oxigénes hatású vegyszerekkel ( BAYROKLAR, BAYROPLUS, SOFTSWIM, BAYROSOFT, SOFT & EASY ) való kezelése után, esetleg a vegyszer adagolása közben keletkezik.

1.1 Zöld, barna, zöldesbarna színárnyalatok – vas vagy mangán a vízben.

A vas vagy mangán leggyakrabban házi vízellátó rendszerekben (kutakból szivattyúzott vizeknél ) fordul elő. Vezetékes vízellátásnál is előfordulhat a vas és a mangán, mivel ezeknek a fémeknek nincs káros hatása az egészségre. Rendszerint vízelvezető rendszerek korr
óziójának következtében felszabadult oxidok és hidroxidok kerülnek a medencébe. Az elszíneződött vízben lehet fürödni.

Az elszíneződött víz kezelése.

1.1.1. Nagy és gyors hatású BAYROL-CHLORIFIX fokozott mennyiségű adagolásával,10 m3 medencevízre legalább 200 g CHLORIFIX;
ha az elszíneződés folytatódik, az adagolást ismételni kell. A CHLORIFIX hatására a vízben lévő fémes anyagok szűrhető hidroxidokká változnak.

1.1.2. A víz pH értékét 7,0 – 7,4 közötti tartományba kell beállítani BAYROL pH-MINUS vagy BAYROL pH-PLUS vegyszer adagolásával a használati utasítások szerint. A hidroxidok teljes mértékű kicsapódását kell elérni.

1.1.3. A hidroxidok pelyhesítése azért szükséges, hogy azok maradéktalanul szűrhetővé váljanak. 10 m3 medencevízre legalább 2 db SUPERFLOCK „C” tablettát kell betenni;

  • a kis vízforgató-szűrőknél a műanyag vagy az impregnált papírbetét fölé;
  • a vízforgató-homokszűrőknél a szivattyú szálfogójába ( előszűrőbe ) vagy a lefölözőedénybe ( skimmerbe ), esetleg a vízlevezető vályúba ( a feszített víztükrű medencéknél ).

A SUPERFLOCK „C” 8 tablettánként van egy posztózacskóba csomagolva. Lehetőleg egész zacskót kell adagolni. A kis medencéknél a posztózacskót fel lehet bontani és a zacskóban csak a megfelelő mennyiségű tablettát meghagyni.

1.1.4. A SUPERFLOCK „C” helyett lehet adagolni : 10 m3 medencevízre legalább 100 ml BAYROL QUICKFLOCK-SUPER-t
Ha az elszíneződés folytatódik, az adagolást ismételni kell.

1.1.5. A pelyhesített hidroxidok szűrése a homokszűrő esetleg más ( szivacsos vagy papírbetétes ) szűrő folyamatos működtetésével legalább 3 napon át szükséges; ha a szűrés nem hatásos, ismételni kell a folyamatot.

1.1.6. A víz tisztulási folyamatát állandóan figyelni kell. A legtöbb esetben már a pelyhesítőszer adagolása után néhány órával a zavarosodás megszűnőben van. A víz színe kékes színű lesz. Ha a víz kitisztult, a 3 napos határidő előtt is le lehet állítani a szivattyú működését.

1.1.7. Ha a medence fenekén vagy falain a tisztítás után elszíneződések maradványait lehet észlelni,
az eltávolításra. 10 m3 medencevízre 300 ml BAYROL CALCINEX-et kell adagolni (lásd vegyszer használatának tájékoztatóját).

1.1.8. Az elszíneződést lehetőleg az észlelés után azonnal kell kezelni.

1.2. Fekete színárnyalatok – ( réz a vízben )

Az elszíneződés okozója a vízbe került réz esetleg bronz oldat. Rendszerint a vízkezelő rendszerben vagy a vízellátó rendszerben használt csövek, csőidomok, csőszerelvények, hőcserélők korróziójának következtében felszabadult rézoxidok vagy hidroxidok kerülnek a medencébe.
A réznek nincs káros hatása az egészségre. Az elszíneződött vízben lehet fürödni.

Az elszíneződött víz kezelése:

1.2.1. A fürdővíz pH-értékét BAYROL pH PLUS vegyszer adagolásával a 7,5–7,7 tartományba kell emelni ( lásd a vegyszer használatának tájékoztatóját ).

1.2.2. A BAYROL SUPERFLOCK „C” posztózacskóba csomagolt tablettákat kell a lefölözőedénybe ( skimmerbe ) vagy a túlfolyó vályúba ( a feszített víztükrű medencéknél ) elhelyezni (lásd a vegyszer használatának tájékoztatóját).

1.2.3. A vízforgató szivattyút 48 órán át üzemeltetni kell.

1.2.4. A homokszűrő tartályt visszamosni. A rézmaradványok eltávolítása az elfolyó víz zöldes tejszínű jellegével ismerhető fel.

1.2.5. Amennyiben az első tisztítás nem volt kielégítő, a folyamatokat ismételni kell addig, amíg az elfolyó víz nem tisztul ki.

1.2.6. A kezelés után a pH-értéket BAYROL pH MINUS vegyszer adagolásával a 7,0–7,4 tartományba beállítani ( lásd a vegyszer használatának tájékoztatóját ).

 

2. Zöld, kék, barna, vörös, esetleg kékesfekete színárnyalatok – algák a vízben.

Az elszíneződés okozói:

A fürdő és uszodavizekben minden fertőtlenítés és szűrés ellenére is gyakran képződnek különféle algák ( moszatok, egy- vagy többsejtű növényi szervezetek ). Ezek a növényi mikroorganizmusok szervezetüket szervetlen anyagokból, széndioxidból és vízből szerves anyaggá építik át.

Az algák spórák útján terjednek és szaporodnak. A levegő áramlásával a porral együtt mindenhová eljutnak, így a fürdő- és úszómedencékbe, sőt a beltéri ( fedett ) medencékbe is. A meleg kedvezően befolyásolja az algák szaporodását, ezért a jól fűtött uszodákban is terjednek. Az algák szaporodását állandó fertőtlenítéssel ( klóros vegyszerek használatá-
val ) és szűréssel sem lehet minden esetben megakadályozni, mert az algák a klórral szemben könnyen ellenállóvá válnak.

Az elszíneződött víz kezelése:

2.1. Nagy- és gyors hatású BAYROL-CHLORIFIX granulátum vagy BAYROL-CHLORIKLAR
tabletta adagolása :

  • 10 m3 medencevízre legalább 200 g CHLORIFIX granulátum vagy
  • 10 m3 medencevízre legalább 15 db CHLORIKLAR tabletta.
  • +10 m3 medencevízre legalább 250 ml ( 0,25 liter ) BAYROL-DESALGIN.

Ezeket a vegyszereket a medence lefölözőedényébe ( skimmerbe ) vagy a szivattyú előszűrőjébe ( szálfogójába ), a feszített víztükrű medencéknél esetleg a kiegyenlítő tartályba kell adagolni. Hatásos a vizes oldat készítése is, amelyet közvetlenül a medencék leginkább algásodó helyeire ( a sarkokba, a szögletekbe ) kell önteni. A vegyszereket abban az időben kell adagolni, amikor a medencét nem használják ( este ) a szűrő visszaöblítése után. A vegyszerek az elszaporodott algákat megölik.

2.2. A víz pH-értékét 7,0–7,4 közötti tartományba kell beállítani BAYROL pH-MINUS vagy BAYROL pH-PLUS vegyszer adagolásával a használati utasítás szerint.

2.3. A 2.1. pontban leírt eljárással megölt algák rendszerint a medence fenekére süllyednek. A medencéből szűréssel eltávolíthatók.
Hatásos szűrés elérésére a pelyhesítés szükséges :

  • 10 m3 medencevízre legalább 2 db SUPERFLOCK „C” tablettát a vízforgató homokszűrő szivattyújának szálfogójába ( az előszűrőbe ) vagy a lefölözőedénybe ( skimmerbe ); a feszített víztükrű medencéknél a túlfolyó vályúba esetleg a kiegyenlítőtart ályba adagolni.
  • A SUPERFLOCK „C” 8 tablettánként van egy posztózacskóba csomagolva. Lehetőleg egész zacskókat kell adagolni. A kis medencéknél a posztózacskót fel lehet bontani és a zacskóban csak a megfelelő mennyiségű tablettát adagolni.

2.4. A SUPERFLOCK „C” helyett lehet adagolni 10 m3 medencevízre legalább 10 ml BAYROL QUICKFLOCK-SUPER vegyszert a medencébe.

2.5. A megölt és pelyhesített algákat a szűrő működtetésével kell eltávolítani. A szűrést addig kell folytatni, amíg a víz zavarossága megszűnik. A medence fenekéről közben medencetisztító berendezéssel lehet az algák maradványait eltávolítani. A medence falait kefével kell tisztítani.

2.6. A kitisztított medencébe folyamatosan BAYROL-DESALGIN vegyszert kell adagolni a használati utasítás szerint.

 

3. A víz zavarosodása, opálos színárnyalatok.

A zavarosodás okozói lehetnek :

  • a vízforgató-szűrő helytelen működése vagy eltömődése,
  • a homokszűrőknél a nem megfelelő minőségű homok használata, amelyből a vegyszerek hatására meszes vegyületek oldódnak,
  • az uszodavíz nem megfelelő kezelése,
  • a pH-érték helytelen szabályozása,
  • elégtelen pelyhesítés,
  • hatástalan vízfertőtlenítés ( alacsony aktív klórtartalom, kevés az aktív oxigén a vízben ).

A zavaros és opálos víz kezelése:

3.1. A víz pH-értékét 7,0–7,4 közötti tartományba kell beállítani BAYROL pH-MINUS vagy BAYROL pH-PLUS vegyszer adagolásával a használati utasítások szerint.

3.2. Nagy és gyors hatású BAYROL-CHLORIFIX granulátum vagy BAYROL-CHLORIKLAR tabletta adagolása :

  • 10 m3 medencevízre legalább 200 g CHLORIFIX vagy
  • 10 m3 medencevízre legalább 15 db CHLORIKLAR tabletta.

3.3. Ezután hatásos pelyhesítés szükséges az 1.1.3. és 1.1.4. pontok szerint.

3.4. A medencevíz szűrése szükséges a homokszűrő, esetleg más ( szivacsos vagy papírbetétes ) szűrő folyamatos működtetésével legalább 24 órán át; ha a szűrés nem hatásos, ismételni kell.

3.5. A szűrés után a homokszűrő tisztítása szükséges :
10 %-os BAYROL-DECALCIT-FILTER-oldatot (1 kg Decalcit 10 liter vízhez ) kell készíteni és a kinyitott szűrőbe tölteni (a lefolyót elzárni ) úgy, hogy a homokréteget ellepje. Legalább 12 órán át kell a szűrőben hagyni. ( Legmegfelelőbb éjszakán át .) Ezután az ismét lezárt szűrőben a visszamosási folyamatot addig kell végezni, amíg a víz kitisztul. Szükség szerint ha a lerakódások a szűrőben nem oldódtak fel teljesen – a folyamatot meg kell ismételni.

3.6. A műanyag vagy papírbetétes szűrőket alaposan ki kell mosni, lehetőleg BAYROLDECALCIT-BECKEN vegyszer meleg vizes oldatában.

3.7. A homokszűrőt fertőtleníteni kell a BAYROL FILTER SHOCK vegyszerrel a használati utasítás szerint.

3.8. Amennyiben a zavarosodás (opálos színárnyalat) nem szűnik meg, a homokszűrőben lévő kvarchomokot ki kell cserélni.

3.9. A zavarosodás megszűnése után a vizet rendeltetésszerűen kell kezelni.

 

Fontos tudnivalók

  • A vízforgató homokszűrő teljes hatásfokú működése az alapfeltétele a víz elszíneződését okozó anyagok tökéletes szűrésének A szűrő tisztítására és állandó karbantartására a BAYROLDECALCIT-FILTER és a BAYROL FILTER SCHOK vegyszereket kell használni ( lásd a vegyszerekhasználatának tájékoztatóját ).
  • A homokszűrő hatásfokának fokozására célszerű BAYROL FILTERCLEAN SILVER fertőtlenítő adalékot adagolni.
  • A feltöltött medencék széleinek és a környező felületeknek a tisztítására az úszómedencék üzemeltetésének időszakában – rendszeres takarításnál – a BAYROL RANDFIX és a BAYROL ADISAN tisztítószereket ajánljuk. A nehezen oldódó és vastag szennyeződések, valamint lerakódások esetén a BAYROL DECALCIT-BECKEN vegyszer használata célszerű.
  • Az úszó- és fürdőmedencék vizének kezeléséről és a medencék, valamint a vízforgató szűrők tisztításáról általános ismertetést a BAYROL-USZODAVEGYSZEREK KIS USZODÁK RÉSZÉRE című tájékoztató tartalmaz.
  • Minden vegyszernek van – magyar nyelvű használati utasítása, amelyben fel van tüntetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Országos Tisztiorvosi Hivatala által kiadott a vegyszer felhasználási engedélyének száma.