MagyarEnglish
telo_medence

SZABADTÉRI FÜRDŐMEDENCÉK ÁTTELELTETÉSE

Kültéri medencék nem megfelelő átteleltetése nagyban befolyásolhatja mind a medenceszerkezet, mind a gépészet élettartamát, esetleg komoly meghibásodásokat okozhat. Különösen vasbeton szerkezetű és csempe burkolatú medencéknél kell nagy
gondot fordítani a téliesítésre.

1. A medence szerkezete

A téliesítés szempontjából két medenceszerkezetet kell megkülönböztetni :

  • Terepszint alatt rendszerint vasbeton szerkezet, vagy erősített műanyagból kialakított medenceszerkezet;
  • Terepszint fölött elhelyezett medenceszerkezet ( rendszerint fémlemez műanyag fólia borítással )

Terepszint alatti medencék szerkezete

A medencét körülvevő talaj télen egészen 80 – 100 cm mélységig megfagyhat. Ez a talajréteg terjed, és nyomást gyakorol a medence falára. A vízzel telített medence jobban ellenáll a nyomásnak, így csökken az esetleges szerkezeti károsodás lehetősége. Olyan helyeken, ahol tavasszal aránylag erősen emelkedik a talajvíz szintje, a víz nyomást gyakorol a medence fenekére ( esetleg az oldalakra is ). A vízzel feltöltött medence ellensúlyozza a talajvíz nyomásának kedvezőtlen hatását.

Terepszint fölötti medencék szerkezete

A fémlemez szerkezetű és műanyag borítású medencéknél a fóliaréteg a víz betöltése után az egyenletes nyomás következtében kisimul. A víz esetleges leengedése után a fólia eltávolodhat a szerkezettől és egyenetlenségek ( hullámok, stb. ) keletkezhetnek,
amelyekre a fagy kedvezőtlen hatással lehet. A leürített medencében a megfagyott fólia keménnyé, rideggé és törékennyé válik.

2. A medence belső burkolatának károsodása

A leürített medencék burkolatánál a következő károsodások keletkezhetnek :

a kerámia burkolatú medencéknél az egyes elemek közötti hézagok ( fugák ) cement vagy ragasztó alapú anyaga kifagyhat, mivel az anyagban megmaradó vízcseppek térfogatát a fagy megnöveli ;
a fóliás burkolatú medencéknél a fólia élettartama jelentősen csökkenhet, mivel a fólia pórusaiba beszivárgó vízbuborékok megfagynak, és roncsolják a szerkezetet. A fény közvetlen UV sugárzása a fólia elszíneződését eredményezi ;
a műanyag szerkezetű medencéknél hasonló kedvezőtlen jelenségek keletkezhetnek mint a fóliás burkolatú medencéknél ;
a festékréteggel védett medencéknél a műanyag festékréteg pórusaiba vagy a hajszálrepedésekbe beszivárgó vízbuborékok megfagynak, és roncsolják a festékréteget. A fény közvetlen UV sugárzása a festékréteg elszíneződését okozhatja.

3. A szerkezet és a burkolat károsodása elleni védekezés

A medence szerkezete és burkolata legjobban akkor védhető meg, ha a medencéből a víz télen sincs leengedve. A vízfelszín kb. 10 – 20 cm vastagságban megfagyhat. A medence falaira belülről ható nyomás ún. fagytestekkel nyelhető el. Ezek a műanyagból
készült súlyozott tartályok 30 cm mélységben bemerülnek a vízbe, így az esetleg keletkező jég teljes keresztmetszetében felveszik a nyomást. A fagytesteket csak a medence bizonyos részeibe kell behelyezni. ( A téglalap alakú medencéknek a két egymásra merőleges oldalfalaira, az ovális medencéknél a medence kerületének a felére, stb. )

A medence vize BAYROL PURIPOOL vegyszerrel tartósítható, így a következő szezonban sem kell a vizet kicserélni. A vegyszer meggátolja a víz algásodását, és tartósítja a medencében lévő fertőtlenítő hatását. A PURIPOOL megakadályozza a kalciumos eredetű anyagok ( vízkő ) lerakódását is. A PURIPOOL-t a használati utasítás szerint kell adagolni.
A PURIPOOL-lal kezelt vízben fürödni is lehet.

A vízzel feltöltött medence felszínét speciális téli műanyag fóliával lehet letakarni, amely tökéletesen lezárja a medencét.
Ha a medence télen nincs letakarva, szintén lehet a PURIPOOL-t és a fagytesteket használni. A tavaszi fürdőszezon kezdetén a felületről le kell takarítani a télen keletkezett szennyeződéseket ( levelek, stb. ). A vizet alaposan szűrni és fertőtleníteni kell.

A fürdővizet a használati utasítások szerint az első fertőtlenítésre előírt vegyszeradaggal kell kezelni.

4. A medence gépészetének károsodása elleni védekezés

A gépházban vagy aknában telepített kvarchomok töltetű szűrőknél

  • A lefölöző edényes ( szkimmeres ) medencéknél a víz szintjét a szkimmerek alsó pereme alatt kell tartani. A lefölöző edényeket (szkimmereket) le kell üríteni és kiszárítani.
  • A feszített víztükrű medencéknél a víz szintjét úgy kell beállítani, hogy a vályúba ne kerüljön víz. A vályút le kell takarni, hogy esővíz vagy hó ne kerüljön a belsejébe. A lefolyókat dugóval kell elzárni. Ezeknél a medencéknél a szűrőtől a medencébe és vissza a víz a földbe fektetett (rendszerint PVC ) csővezetékben áramlik. Mivel elkerülhetetlen a talaj megfagyó rétegében ( kb. 60 – 80 cm a terepszint alatt ) való vezetés ( pl. a szkimmerhez ), a csőrendszert a szétfagyás ellen védeni kell. A medence falába helyezett befúvóknál a csőrendszer a medence felől dugókkal lezárható, majd a gépházban leüríthető. A padlóösszefolyót nem kell vízteleníteni.

A medence fenekén elhelyezett befúvókat egyes típusoknál el lehet zárni. A csőrendszer kb. 100 cm-rel a terepszint alatt elhelyezkedő részeit nem kell vízteleníteni, és a fenékbefúvókat sem kell elzárni a mélyen elhelyezett csőrendszernél.

A kiemelhető szűrőknél

A medencéből kiemelhető (rendszerint papír, vagy habszivacs ) szűrőberendezést ki kell emelni és vízteleníteni. A betéteket tisztítani és szárítani kell. A víz felszíne alatt elhelyezkedő csővezetékeket nem kell leüríteni.